Az arab kávé (Coffea arabica) a kávé (Coffea) nemzetség haszonnövényként termesztett két faja közül az ismertebb. Az arab kávé és a másik termesztett faj, a robuszta kávé (Coffea canephora) feldolgozott magjából készülő közkedvelt ital a kávé.
A széles körben fogyasztott kávéról kevesen tudják, hogy eredeti hazája Etiópia, ahol a hegységek magasabban fekvő fennsíkjain vadon nő.
A prémium minőségű kávéalapanyagot az arab kávészemek adják, de jóval kényesebb és igényesebb növény, mint a robuszta. A kávécserjék tökéletes fejlődéséhez trópusi, legalább 900 méter feletti terület szükséges, továbbá nagymennyiségű, egyenletes csapadék és 15-24 °C közötti hőmérséklet. A kereskedelemben kapható kávék túlnyomó részét az arab kávé adja.
Örökzöld növény. Természetes élőhelyén kis fa, akár 10 m magasra is megnő, a termesztett helyeken azonban cserjévé nyírják, mivel így egyszerűbb szüretelni, s többet terem. 10–15 cm hosszú, elliptikus, bőrszerű levelei átellenesen állnak. A levelek hónaljában nyílnak a fehér, 2 cm hosszú, öttagú virágok, melyek a buzérfélékre jellemzően tölcséresek. A virágok illata erőteljes, kissé jázminillatú. A virágok megporzását követő 9 hónap alatt fejlődnek ki és érnek meg a csonthéjas termések, melyek héja éretlenül zöld, éretten cseresznye- vagy kárminpiros, néha sárga. A termésben kifejlődött két, bab alakú mag (kávébab) egymással szembefordulva helyezkedik el, s egy belső, félig kemény, pergamenszerű termésfal (pergamenhéj) burkolja be őket. A belső termésfalat kívülről egy külső, húsos termésfal (terméshús) borítja. A bogyószerű termést kávécseresznyének is hívják.