Érdekes fotók a múltból. 97.
2020. április 25. írta: captain schuro

Érdekes fotók a múltból. 97.

Az első ismert fénykép a Tadzs Mahalról, 1800-as évek.

erdekes_fotok929_6.jpg
A Tádzs Mahal („A paloták koronája”) az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található muszlim mauzóleum elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra. A Tádzs Mahal a mogul síremlék-építészet csúcspontja, amely nemcsak annak stílusjegyeit viseli magán, hanem ötvözi azt a helyi hagyományokkal is. Bár hatással volt későbbi síremlékek építésére is, az épület egyedi arányai, finom díszítettsége utánozhatatlanná tette.

Egy ukrán származású amerikai család ünnepli Sztálin 1953-as halálát.

erdekes_fotok930_7.jpg
Az amerikai 45. gyalogoshadosztály hetedik hadseregének katonái 1945. április 20-án a németországi Nürnbergben, a Luitpoldarena homlokzati lépcsősorán amerikai zászlókat lobogtatnak.

erdekes_fotok931_7.jpg
Savoyai Lajos Amadé abruzzói herceg hajója az Észak Csillaga (Stella Polare) az Északi Sarktengeren 1899-1900.

erdekes_fotok932_6.jpg
A csodálatos kilátást kínáló Windows on the World (ablakok a világra) étterem a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) északi tornyában a 106. és a 107. emeleten, 2000.

erdekes_fotok933_8.jpg
A BESZM az első sorozatban gyártott szovjet nagyszámítógép, Szovjetunió, 1979.

erdekes_fotok934.png
Az első BESZM modell 1952 őszén készült el és helyezték üzembe. Hozzávetőlegesen 5000 elektroncsövet tartalmazott. Megépítésekor a világ leggyorsabb számítógépe volt. A BESZM 1 módosított javított változata a BESZM 2 tette lehetővé, hogy a Szovjetunió az 1950-es évek végére az űrkutatásban abszolút fölényre tegyen szert. A BESZM gépek segítették az első földkörüli pályára állított műholdak, valamint az első űrhajóst, Jurij Gagarint szállító Vosztok–1 űrhajónak a megtervezését és pályára állítását.

Vénusz, a HMS Vansittart romboló kabala bulldogja.

erdekes_fotok935_9.jpg
Salvo kutya ejtőernyős kiképzése. A britek 1944 elején, a partraszállásra készülve határozták el, hogy a 13. ejtőernyős zászlóaljat kutyákkal erősítik meg. A terv az volt, hogy a Normandiába átdobott kutyák majd felderítési feladatokban, aknamezők kiszagolásában és hasonlókban segítenek.

erdekes_fotok936_9.jpg
Winston Churchill miniszterelnök, Victor Lampsonnal a brit nagykövet Sir Miles Lampson fiával a brit nagykövetség kertjében, Kairó, Egyiptom, 1942. augusztus 8.

erdekes_fotok937_9.jpg
Felfújható Sherman tank, amit az ellenfél megtévesztésére használtak a harcmezőn.

erdekes_fotok938_10.jpg
Az amerikai hadsereg megtévesztést tökélyre fejlesztő csapata egy éven át járatta a bolondját a náci Németország hadseregével. A normandiai partraszállás után néhány héttel, 1944 júniusában ezerszáz amerikai katona érkezett Franciaországba, magukkal hozva a világtörténelem legfurcsább fegyvereit, amelyekkel ölni ugyan nem, félrevezetni azonban tökéletesen lehetett. A negyven tonna helyett mindössze negyven kilós tankokat rövid idő alatt felfújhatták, és a nácik útjába helyezték, csapatmozgást szimulálva.

1942-ben Winston Churchill miniszterelnök személyesen rendelte el a majom-populáció számának megnövelését Gibraltárban.

erdekes_fotok939_7.jpg
A legenda szerint amíg élnek berber makákók Gibraltáron, a terület brit fennhatóság alá fog tartozni. A gibraltári majmok a Brit Honvédelmi Minisztérium védelme alatt állnak emiatt a hiedelem miatt. A kiemelt stratégiai fontosságú Gibraltárban a második világháború idejére mindössze három makákó maradt- ezért 1942-ben Winston Churchill miniszterelnök személyesen rendelte el a majom-populáció számának megnövelését.

Az Amerikai Egyesült Államokban kék-piros színű Disney-maszkot gyártottak a gyerekeknek, melynek fejrésze Mikiegeret formázott.

erdekes_fotok940_9.jpg
Brit farmerek az elsötítés miatti balesetek megelőzésére, csíkosra festették teheneiket, hogy a világítás nélkül közlekedő autók könnyebben észre vegyék őket, 1941.

erdekes_fotok941_9.jpg
Rózsaszinre festett repülőgép (Pink Spitfire), általában napkeltekor és napnyugtakor repült, hogy elkerülje az észlelést. 1940.

erdekes_fotok942_10.jpg
Az indiai HMIS Godavari naszád kabala macskája a függőágyában pihen.

erdekes_fotok943_10.jpg
A japánok megtévesztésére szolgáló felcsatolható gumitalp a brit Special Operations Executive (Különleges Műveletek Parancsnoksága) ügynökei számára.

erdekes_fotok944_8.jpg
Hamburgi cirkuszi elefántok segítenek a romeltakarításban, 1945.

erdekes_fotok945_8.jpg
Jane Kendeigh, az első ápolónő, aki az amerikai légi hadosztálynál szolgált a második világháború csendes-óceáni hadszínterén, Iwo Jima, 1945 március.

erdekes_fotok946_5.jpg
Orosz császári csendőrök, 1890.

erdekes_fotok947_5.jpg
Német győzelemparádé a Pohjoisesplanadi utcában a finn polgárháború vége felé, Helsinki, Finnország, 1918 április 14.

erdekes_fotok948_6.jpg
A finn polgárháború az első világháború okozta nemzeti és társadalmi zűrzavar része volt Finnországban. A háborút 1918. január 27. és 1918. május 15. között vívták a „vörösök” (punaiset), akiket a finn népi küldöttség vezetett (és a finn szociáldemokraták ellenőrzése alatt álltak), valamint a „fehérek” (valkoiset), akiket a vaasai szenátus vezetett (és a finn szenátust képviselték amelyet polgári pártok alkottak). A vörösök a bolsevik Oroszország, míg a fehérek a Német Birodalom és svéd önkéntesek katonai támogatását élvezték. A polgárháborút végül a fehérek nyerték meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2415640984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása