A második világháborúban homokzsákokkal védték a Notre Dame-ot.
2020. május 29. írta: captain schuro

A második világháborúban homokzsákokkal védték a Notre Dame-ot.

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. A katedrális Párizs szívében, a Szajna folyó Île de la Cité nevű apró szigetén épült.

Három gazdagon díszített kapuja és a szintén díszes ólomüveg ablakok jelentős díszei a katedrálisnak. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott bibliai királyokkal. Fontos elemei a nagy rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek. Alaprajza funkciójának tökéletesen megfelel, ugyanis egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. Ehhez méltóan a Notre-Dame orgonája (Le grand Orgue) is hatalmas zenei kincs. 1730-ban, XVI. Lajos francia király utasítására ötmanuálosra bővítették, és 46 regiszteres lett. A 7800 sípos hangszert többször felújították, ma is tökéletesen működik. A székesegyház hossza 128, szélessége 48, az ikertornyok magassága 69, a főhajó belmagassága 32,5 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter. A tetőzet faszerkezetének elkészítéséhez az építők mintegy 1300 tölgyfát használtak fel.

Alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor pápa, ezután egészen 1345-ig folyamatosan építették. A történelem során többször felújították. Az 1789-es francia forradalom alatt megrongálták, kalapáccsal leverték a művészi szobrok fejét. Az 1792. szeptemberi mészárlások idején a papságot elpusztította a terror. 1793 novemberében a Notre-Dame adott helyszínt az ateista Értelem kultusza (Le Culte de la Raison) alkalmából rendezett fényűző ünnepségnek, amikor a régi keresztény oltár helyén új oltárt emeltek a „Szabadság”-nak. A katedrálist az „Ész Temploma” névre nevezték át. 1804. december 2-án itt koronázták meg I. Napóleon francia császárt. 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően felújították.

A Notre-Dame a II. világháborút mondhatni karcolásokkal vészelte át, hiszen a párizsiak mindent megtettek azért, hogy megóvják nevezetességüket. Az II. világháború idején a bombázásokra való felkészülés jegyében homokzsákokkal védték az épület. De a háború utcai harcai sem okoztak néhány belövésénél nagyobb kárt a székesegyházban, bár a német megszállás évei alatt végig tartotta magát az a rémhír, hogy a nácik el akarják pusztítani az ólomüveg ablakokat, amelyeket ezért a 13. századi rózsaablakot is beleértve mindenestül eltávolítottak, és csak 1944 után helyezték őket vissza.

 

 

 

 


 

 

 

 

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Notre-Dame-sz%C3%A9kesegyh%C3%A1z_(P%C3%A1rizs)
https://www.vintage-everyday.com/2020/05/notre-dame-cathedral-wwi.html

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4215727792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása