A régi idők hatalmas mobiltelefonjai, 1970-1990.
2020. március 08. írta: captain schuro

A régi idők hatalmas mobiltelefonjai, 1970-1990.

A mobiltelefon egyike a leggyakrabban használt eszközeinknek. A bázisállomások technológiájának elméletét már 1947-ben kifejlesztették a Bell Labs mérnökei az AT&T-nél, és a hatvanas években került továbbfejlesztésre a cégnél. A rádiótelefonok hosszú és változatos története a második világháborúig nyúlik vissza, amikor a hadsereg rádióhullám-alapú telefon-összeköttetéseket kezdett alkalmazni. A kézi rádiótelefonok 1983 óta elérhetőek. Mivel előállításuk olcsó, és könnyen fejleszthetők, a mobiltelefon-hálózatok gyorsan elterjedtek az egész világon, a vezetékes telefont háttérbe szorítva.

1945-ben készítették el a mobiltelefonok 0G generációját, a mobil rádiótelefont. Ezeket a telefonokat hivatalosan nem sorolják a mobiltelefonok közé, mivel nem támogatták a beszédcsatorna frekvenciájának beszélgetés közbeni automatikus átváltását (hívásátadás), amire akkor lehetett szükség, amikor a felhasználó az egyik cellából (bázisállomástól) a másikba lépett át.

1970-ben a Bell Labs mérnöke, Amos Bell feltalálta a hívásátadást, ami lehetővé tette, hogy a telefon használója beszélgetés közben több ún. cellán (körzeten) is áthaladjon. A Motorola mérnökét, Martin Coopert tartják az első, gyakorlatban is használható kézi mobiltelefon feltalálójának. Cooper egy modern, bár meglehetősen nehéz, hordozható készülékkel 1973. április 3-án kezdeményezte az első mobilhívást, a Motorola Kommunikációs Divíziójának igazgatója felé.

Az első, teljesen automatikus celluláris hálózatokat az 1980-as évek első felében hozták létre (1G generáció). Az első ilyen az 1981-ben üzembe helyezett Nordic Mobile Telephone (NMT) rendszer volt. Az évtized végéig a legtöbb mobiltelefon túlságosan nagy méretű volt ahhoz, hogy valaki a zsebében hordja, ezért ezeket általában gépjárművekbe építették be, autótelefonként. A miniatürizálás fejlődésével, kisebb digitális elemekkel és nagyobb hatásfokú akkumulátorokkal a telefonok kisebbekké és könnyebbekké váltak.

A mobiltelefonok tulajdonságai nagyon gyorsan fejlődnek. Kezdetben tömegük meghaladta az 1 kg-ot, ma már 100 g körül vannak a telefonok. A fejlesztő cégek egymásra licitálva látják el a készülékeket legkülönfélébb funkciókkal. Amíg az egyik gyártó mobilja mutatni tudta az időt, a másiké már ébreszteni is tudott, a harmadiké szöveges üzenetet tudott küldeni, és ezek a fejlesztések mennek évről évre. Az alap beszédközvetítő funkción kívül a mai mobilok számos egyéb szolgáltatást támogatnak, így például az SMS-t (szöveges üzenet), e-mail, internet, MMS (multimédia üzenet, fotók, videók küldése), valamint WAP, fényképezőgép, számológép, naptár, napló, stopper, rádió, mp3, videokamera, tévé, érintőképernyő stb.

2005 körül indult hódítóútjára az okostelefonnak is hívott mobilkészülék-típus, melynek fő tulajdonsága, hogy sokkal több funkcióra képes, s ezek közül a telefonálás csak egy a többiből, ezért nem is feltétlenül lehet pusztán telefonként meghatározni. Jellemzői a számítógépekhez hasonló képességei, amelyekkel képes az internethez kapcsolódni, alkalmazásokat letölteni és használni.

1973. április 3-án indították az első hívást a mobilnak nevezett telefonról. Martin Cooper, a Motorola mérnöke a New York-i 56. utca és a Hatodik sugárút sarkáról hívta fel ezen a napon a konkurens ATandT Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét, Joel S. Engel-t, akit így üdvözölt: “Joel, itt Marty. Mobiltelefonról hívlak, egy igazi kézben hordozható mobiltelefonról.” A mobilkommunikációt forradalmasító igazi mobiltelefon egy 1 kiló 13 dekás DynaTAC készülék volt.

John Mitchell telefonjával New York utcáin. Segített kidolgozni az első mobiltelefon tervezését. 1973-tól.

Jeanne Bauer egy Motorola DynaTAC mobiltelefonnal és John Mitchell a Motorola mérnöke a New York-i 6. sugárúton, 1973.

Jeanne Bauer a DynaTAC-vel sétál a New York-i 6. sugárúton, John Mitchell, a Motorola mérnök telefon kíséretében. 1973-tól.

Egy férfi a gépjárművekbe épített mobiltelefonon beszélget, 1954.

Egy ember használ mozgatható telefon-ban egy autó. 1954.

Egy modell hordozható rádiótelefonnal a Communications Today, Tomorrow and the Future kiállításon a londoni Royal Lancaster Hotelben, 1973.

A hordozható rádiótelefon előfutára volt a mobiltelefonnak. Úgy működött, hogy telefonos rendszerekbe tárcsázott. Itt egy modell kiállít egy szettet a „Communications Today, Tomorrow and the Future” kiállításon a londoni Royal Lancaster Hotelben. 1973-tól.

Egy korai mobiltelefon, amelyet egy újságíró használ, Kensington, London. 1983.

Egy korai mobiltelefon, amelyet egy újságíró használ, Kensington, London. 1983.

Suzanne Danielle Brit színésznő viccet mesél a rendőröknek, akik az Egyesült Királyságban újonnan legális mobiltelefonját vizsgálják, 1983.

Brit színésznő, Suzanne Danielle megosztott egy viccet két rendőrrel, miközben az Egyesült Királyság akkori újonnan legális mobiltelefonjának egyikét vizsgálták. 1983.

Don Johnson és Philip Michael Thomas egy mobiltelefonnal a Miami Vice tévésorozatban, 1984.

Don Johnson James „Sonny” Crockett nyomozóként és Philip Michael Thomas Ricardo „Rico” Tubbs nyomozóként - és egy mobiltelefon. 1984.

Egy modell telefonnal a teljesen automatikus celluláris hálózat elindításánál, London, 1985.

A modell telefonnal jelent meg a Cellnet mobil rádiórendszer mobiltelefon-szolgáltatásának elindításánál Londonban. 1985.

Tom Selleck a Magnum című televíziós sorozatban egy mobiltelefonon beszélget a tengerparton, 1985.

Tom Selleck, a Thomas Magnum magánnyomozó játékában mobiltelefonhívást kezdeményez a tengerpartról a „Magnum PI” sorozatban. 1985.

A 80-as évek üzletembere, 1988.

Egy 80-as évek archetipikus embere. 1988.

Egy fiatal üzletember az utcán intézi ügyeit, 1990.

Egy fiatal üzletember, rövid ügyben, átlép egy óriási régi mobiltelefon adataival. 1990.

A Motorola elkészítette a MicroTac 9800X mobiltelefont, mely lehajtható billentyűzettel rendelkezett és meghatározta a ’90-es évek mobildizájnját.

A 90-es évek elején a telefonok karcsúbbak voltak, ha nem is voltak nagyok.

A mobiltelefonok fejlődése. 1990-2000.

A mobiltelefonok fejlődése. 1990-2000.

Fotó: Hulton Archive / Corbis / Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3615510794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása